четвер, 30 жовтня 2014 р.

Новий рекорд швидкості передачі даних



Всього за кілька місяців ученим вдалося двічі оновити рекорд швидкості передавання даних по одному волокну.
В липні в Данському технічному університеті змогли передати 43 терабіта в секунду, а 26 жовтня спільна команда Технічного університету Ейндховена і Університету центральної Флориди опублікувала статтю з описом експерименту, в ході якого швидкість вдалося довести до 255 терабіт/сек. Ця цифра порівнюється з піковим трафіком всього інтернету в цілому. 
І в першому і в другому випадку використовувалося многосердцевинне (multi-core) волокно. Зовні воно мало відрізняється від звичайного волокна, але всередині нього не одна, а декілька серцевин, по кожній з яких світло поширюється незалежно від інших. В обох експериментах використовувалося волокно з сімома серцевинами - одна в центрі та шість навколо неї.
На фотографії сім серцевин волокна оточені чорними крапками - це повітряні прошарки, які допомагають ізолювати серцевини один від одного. Крім того, серцевини в останньому експерименті були декількамодовими (few-mode) - їх діаметр був трохи більше стандартних для одномодового волокна 5-10 мкм, але значно менше 50-60 мкм багатомодового волокна. Це дозволило додатково «ущільнити» сигнал, при цьому підтримуючи на помірному рівні дисперсію.
Довжина волокна, що використовувалося в експерименті, склала 1 кілометр, тобто це не чисто лабораторний експеримент з коротким шматком кабелю. Якщо для одномодового волокна 1 км - це небагато, то для многомодового це дуже солідна довжина, особливо враховуючи величезну швидкість.

Немає коментарів:

Дописати коментар